Werkmethode epoxylaag aanbrengen

Gepubliceerd op 3 april 2022 om 11:59

Ik werd al enkele malen gevraagd hoe ik een epoxylaag aanbreng op mijn werk. Dus besloot ik volgend stappenplan te publiceren:

1. Epoxy bestaat uit twee elementen: A de epoxyhars en B de verharder.  Kies een goede epoxy (transparant, UV-bestendig) en start als beginner met een klein werk bvb. 50 x 50 cm of 60 x 40 cm. 

2. Bedek uw werkgebied want de epoxy zal over het kunstwerk op uw tafel, werkblad of tegels lopen. 

3. Uw kunstwerk moet waterpas liggen. Daarvoor gebruik ik pootjes die men onder een keukenkast installeert. Die kan je regelen. Is te koop in Ikea. 

4. Controle van het pas liggen van het kunstwerk.

5. Bereken het volume dat u nodig heeft voor de dikte van de laag die u wenst.
Voorbeeld: oppervlakte van een werk van 50 x 50 cm bedraagt 0,25 m². Voor een laag van 2 mm dik heb je dus minimum een halve liter nodig. Immers een laag van 1 mm dik op 1 m² vergt minimum 1 liter. Daar de epoxy over de randen loopt reken ik op 0,6 liter i.p.v. een halve liter. 

6. Nu gaan we aan het werk met de epoxy. ZET EEN BESCHERMBRIL OP EN DOE HANDSCHOENEN AAN!

7. Elke epoxy wordt in een welbepaalde verhouding hard-verharder gemengd. Weeg/Meet dus uw epoxy af volgens de voorgeschreven verhouding. Afwegen als het voorschrift de verhouding in gewicht voorschrijft. Afmeten als de verhouding in volume voorgeschreven wordt. 
Let bij afwegen op dat u voldoende volume hebt om de gewenst dikte te behalen. Weeg dus af in een maatbeker.

8. Ga voor het mengen na of de hars en de verharder voldoende vloeibaar zijn, nl. een dunlopende stroop. Indien niet lichtjes opwarmen met een heteluchtblazer. Oppassen voor spatten!

9. Indien voldoende liquide, meng de twee componenten A en B. Respecteer bij het mengen de verhouding! 
Zeer goed mengen, wees niet bevreesd voor luchtbellen. Na een eerste keer goed mengen giet ik het mengsel over in een tweede beker. De eerste beker wordt volledig overgegoten, desnoods een restant beetje opwarmen zodat die volledig uit de eerste beker stroomt. Op die manier blijven er geen resten over die onvoldoende gemengd zijn. 
De epoxy nogmaals goed mengen.

9. Het hele mengsel uitgieten op het kunstwerk, verspreid, dus in het midden  maar ook tot bijna tegen de raden. 

10. Hete lucht, heen en weer over de epoxy blazen. Ik doe dit met een verfafbrander.  Goed heen en weer bewegen, zoniet verbrand je de epoxy. De luchtbelletjes zullen oplossen en door het blazen kan je de epoxy over de rand van het werk drijven. Zodra de epoxy op een plaats over de rand loopt werk je elders verder. 
Treuzel daarbij niet want uw tijd is beperkt. Begin daarom met een kleiner werk.

11. Ga na of de epoxy mooi egaal uitgelopen is. Ik doe dit door nu te gaan of de buislanpen boven het werk mooi weerkaatst worden. 

12. Laat de epoxy mooi uitharden. Ga dit na bij de epoxy die over de randen liep, niet op het kunstwek want dit kan sporen nalaten indien de epoxy onvoldoende hard is. De epoxy komt pas dagen na het gieten op volle sterkte.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.